M. LAJČÁK: Na ľudských právach a rozvojovej pomoci sa nedá šetriť

08.01.2013 Bratislava

Bratislava 8. januára (TASR) - Oblasť rozvojovej pomoci a ochrany ľudských práv patrí medzi tie, na ktorých nie je možné šetriť ani v čase hospodárskej krízy. Vyhlásil to dnes podpredseda vlády a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) pri príležitosti stretnutia s predstaviteľmi mimovládnych organizácií. Podľa jeho slov by malo Slovensko aj v tomto roku preinvestovať na rozvojovú pomoc zhruba šesť miliónov eur.

"Kým sa dostaneme do stavu, ak sa teda doň niekedy dostaneme, že budeme mať toľko prostriedkov na tieto aktivity, koľko by sme si priali, tak sa sústreďme na to, aby to, čo robíme malo zmysel, aby sme za sebou videli konkrétne výsledky," adresoval prítomným zástupcom tretieho sektora Lajčák.

Minister pritom zdôraznil, že celá agenda ministerstva zahraničných vecí je neodmysliteľne spätá so zástupcami mimovládnych organizácií. Toto puto podľa neho navyše posilnili nové kompetencie rezortu, ktorý má napríklad po novom v portfóliu aj európske záležitosti či ľudskoprávnu radu vlády. "Ťažko by sme našli nejakú oblasť aktivít ministerstva, kde nie je aktívna aj mimovládna sféra," podotkol Lajčák. Výsledky tejto spolupráce možno podľa neho vidieť aj vo forme veľkých spoločných projektov ako je medzinárodné bezpečnostné fórum Globsec, ktoré organizuje mimovládna Slovenská atlantická komisia.

Minister, rovnako ako zástupcovia tretieho sektora, sa pritom zhodli, že je ich spolupráca dôležitá, hoci môžu mať často aj rozdielne názory. "Sú aj hlasy, s ktorými nemusíme súhlasiť, ale je treba si ich vypočuť, rešpektovať a prihliadnuť na ne," poznamenal Martin Bútora z Inštitútu pre verejné otázky.

Člen Správnej rady Európskeho fondu pre demokraciu Pavol Demeš sa domnieva, že spolupráca slovenského rezortu diplomacie s mimovládnymi organizáciami je na vysokej úrovni aj pri porovnaní s inými krajinami. "Aj v tej dobe, do ktorej ideme, ktorá je poznačená mnohými nejasnosťami, táto spolupráca vytvára dobrý základ preto, aby SR bola schopná byť krajinou, kde sa ľuďom dobre žije," podotkol.
 

Vyberte región